Buraczkowy zawrót głowy - jak zrobić barszcz czerwony

Barszcz czerwony zazwyczaj kojarzy nam się z Wigilią. Serwujemy go głównie w okresie świątecznym, a później zapominamy o jego istnieniu, aż do następnych świąt. To błąd, który koniecznie trzeba naprawić, bo barszcz to nie tylko bożonarodzeniowy dodatek, ale baza do wielu ciekawych zestawień. Co jednak najważniejsze - to smaczna, zdrowa i prosta o zrobienia zupa.

Zacznijmy od składu

Jak barszcz- to oczywiście z buraków. Te zaś są prawdziwą skarbnicą witamin. Poza tym, że działają pobudzająco, są bogatym źródłem betaniny, czyli substancji zwiększającej odporność organizmu. Czy wiesz, że buraki są szczególnie zalecane osobom cierpiącym na anemię i nerwicę? Zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek. Buraki odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu. Dobrze działają też na nasz układ pokarmowy. Dzięki zawartym w burakach substancjom pektynowym ułatwione jest trawienie. Obniżają też poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach.

Bazowy barszcz

Najpopularniejszym wykorzystaniem buraka jest oczywiście przyrządzenie barszczu - zupy niewymagającej misternego przygotowania, za to smacznej i zdrowej. Powinna się pojawiać na naszym stole nie tylko od święta. Co więcej, nasze możliwości kuchenne nie kończą się na zestawieniu barszczu z krokietem.

Zgrany duet, czyli pomysły na dodatki do barszczu

Pierwsze skrzypce będzie grał oczywiście barszcz. Dodatków może być jednak wiele. Dobrym zestawieniem z tą zupą okażą się proste w przygotowaniu paszteciki z mięsem lub kapustą, czy popularne krokiety. Inną propozycją są pierożki. Choć to zestawienie przywołuje na myśl świąteczny klimat, to dlaczego nie pozwolić sobie na smak świąt w ciągu roku? Alternatywnym rozwiązaniem będzie połączenie barszczu z paluchami serowymi. Inną propozycją będzie też stworzenie zupy jarzynowej na bazie barszczu. Dodanie do niego ulubionych warzyw może być ciekawym eksperymentem.

Sprawdzone pomysły na barszcz czerwony znajdziesz na stronie: https:/zakochanewzupach.pl/tag/barszcz-czerwony/

Barszcz czerwony na każdą okazję

Ostatnią kwestią jest określenie, gdzie możemy delektować się naszym barszczowym połączeniem. Zupa zestawiona np. z pierożkami będzie idealnym pomysłem na lunch. Wcześniej przygotowane danie możemy zabrać do pracy i cieszyć się smacznym posiłkiem zjedzonym w przerwie na obiad. To zdrowe i użyteczne rozwiązanie, bo po pierwsze wiemy co jemy, przygotowując sobie posiłek osobiście. Po drugie, to po prostu zdrowe dla naszego organizmu.

Barszcz na wycieczkę

Barszcz świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako ciepła przekąska na rodzinnej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi. Spożywana z filiżanki będzie doskonałym uzupełnieniem ciepłych przekąsek. Wybierając się na wycieczkę na łono natury koniecznie zabierzmy ze sobą termos z domowym barszczem. W przerwie na odpoczynek ciepły barszcz spożywany do kanapek świetnie rozgrzeje i doda nam energii.
Wykorzystajmy zatem drogocenne właściwości buraka i przyrządzajmy pyszny i pożywny barszcz nie tylko od święta.



Komentarze:

balat napisane 4 lata 8 tygodni temu

Barszcz zabierać do pracy czy na wycieczkę, to chyba niezbyt dobry pomysł, bo jak wiadomo, plamy z buraków nie wyglądają zbyt dobrze....
Mój sztandarowy sposób podania barszczyku to wersja z pasztecikami drożdżowymi, własnoręcznie robionymi oczywiście, z farszem grzybowo-mięsno-cebulowym. Mniam, mniam, na samo wspomnienie ślinka cieknie.

Balat

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.