Dieta antycellulitowa - przepis na sukces.

Walka z cellulitem wymaga zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych oraz systematyczności i konsekwencji. Podstawą jest zbilansowany jadłospis - zdrowe i lekkie odżywanie się oraz odstawienie szkodliwych używek – głównie alkoholu i papierosów oraz kawy.

Przede wszystkim musimy pomóc organizmowi usunąć zgromadzone toksyny.
Zalecane jest picie około 2 litrów wody niegazowanej z niską zawartością sodu. Ograniczyć należy natomiast spożycie soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Do przyprawiania używaj ziół – bazylii, estragonu, majeranku, kolendry. Sprzymierzeńcem diety jest zielona i czerwona herbata, która przyśpiesza trawienie. Polubmy też herbatki ziołowe i zdrowe soki ze świeżych warzyw i owoców. Wprowadź do jadłospisu produkty zawierające potas (sałata, pomidory, szpinak), który działa przeciwobrzękowo oraz witaminy z grupy B (np. kiełki zbóż, jaja, drożdże, ryby, nabiał). Wyeliminuj z codziennej diety słodycze, słodzone napoje i niezdrową, wysoko przetworzoną żywność (np. fast foody, chipsy).

Zamień potrawy smażone na gotowane, a ziemniaki na kaszę lub brązowy ryż. Białe pieczywo i makaron zastąp produktami pełnoziarnistymi. Warzywa i owoce bogate w witaminy, mikroelementy i błonnik powinny na stałe zagościć na naszych talerzach. Wzbogać swoją dietę o drób, owoce morza i ryby. Zrezygnuj z tłustego mięsa.

Zadbaj również o różnorodność posiłków. Jedzenie na okrągło tych samych rzeczy jest nie tylko monotonne, ale również niezdrowe. Polecane są produkty bogate w witaminę C. Znajdziemy ją m.in. w cytrusach, truskawkach, czarnej porzecze, brukselce, szpinaku, brokułach lub papryce. To nie tylko zastrzyk energii – kwas askorbinowy jest niezbędny do syntezy kolagenu, białka wchodzącego w skład tkanki łącznej i odpowiedzialnego za jędrność oraz elastyczność skóry.

W diecie antycellulitowej należy zwrócić na obecność dobroczynnego błonnika – zmniejsza uczucie głodu, usprawnia pracę jelit, pomaga usunąć z organizmu szkodliwe substancje (toksyny i metale ciężkie). Naturalnym źródłem błonnika są owoce i warzywa, otręby, kasze, brązowy ryż i nasiona roślin strączkowych (fasola, groch). Znajdziemy go również w razowym pieczywie, suszonych figach, śliwkach i soi. Posiłki powinny być regularne. Zadbajmy o to, aby jeść 4-5 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach. Ważne, aby delektować się jedzeniem bez pośpiechu i stresu. Dużym i niestety częstym błędem po zauważeniu pierwszych objawów poprawy kondycji skóry jest wracanie do starych nawyków żywieniowych. Aby na zawsze pożegnać się z cellulitem, trzeba odżywiać się zdrowo i lekko.

Rusz się! Istotna jest zmiana trybu życia. Czas spędzony przed telewizorem, komputerem czy w samochodzie nie pomoże nam w walce z cellulitem. Aktywność ruchowa i regularnie wykonywane ćwiczenia wpłyną na nie tylko redukcję pomarańczowej skórki, ale również na poprawę kondycji całego organizmu. Pobudzą krążenie oraz pracę układu limfatycznego. Bieganie, jazda na rowerze, pływanie lub gimnastyka to naturalny sposób na pozbycie się nadmiaru tłuszczu i wody w organizmie. Nie ma konkretnych ćwiczeń na likwidację skórki pomarańczowej - pomaga każda aktywność fizyczna, a im jej więcej, tym lepiej. Koncentrujemy się zazwyczaj na partiach ciała, które dotknięte są cellulitem - pośladkach, biodrach, udach, brzuchu czy ramionach. Ćwiczyć można w klubie fitness, na siłowni lub w domu. Ważne, aby robić to systematycznie.


Zobacz również:



Komentarze:

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.