Choć ze sporym opóźnieniem, to jednak zaczyna się w końcu sezon grillowy. Polskie specjały na grilla, to głównie kiełbasa i karkówka. Jednak Polacy zaczynają coraz chętniej eksperymentować i smakować innych potraw. Wg analizy Foodpanda.pl, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia przez internet, w kwietniu najchętniej zamawianymi przez Polaków były potrawy kuchni tajskiej - żeberka w miodzie, curry, sataye z piersi kurczaka, czy też pożywne zupy. Proponujemy więc tajskie przysmaki do przygotowania na grilla.
Przepisy pochodzą wprost od mistrzów tajskiej kuchni, zaprzyjaźnionych z serwisem Foodpanda.pl.
Tajskie żeberka w sosie miodowym
Do przygotowania tajskich żeberek potrzebujemy:
• 1,5 kg żeberek
• ketchup (4 łyżki)
• ostrą musztardę (2 łyżki)
• sos sojowy (4 łyżki)
• miód gryczany (3 łyżki)
• oliwę (2 łyżki)
• czosnek (3 ząbki)
• pół papryczki chilli
• sok z połówki pomarańczy
• sok z jednej cytryny
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Żeberka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5h). W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy i następnie zalewamy nimi mięso. Żeberka powinno się marynować minimum 3 godziny. Po tym czasie odsączamy je z marynaty, wrzucamy na grilla i dokładnie obsmażamy. Danie idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Sataye z kurczaka
Do przygotowania orientalnych szaszłyków potrzebujemy:
• 3 piersi z kurczaka
• cukier (łyżkę)
• pieprz czarny (łyżeczka)
• kolendrę (łyżeczka)
• kurkumę (1-2 łyżeczki)
• czosnek (ząbek)
• olej (łyżkę)
• sos sojowy (łyżkę)
• sok z jednej cytryny
• sos rybny (łyżeczkę)
Wykonanie:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie, ok 2 cm grubości, paski. Pozostałe składniki łączymy i tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Minimalny czas marynowania to 3h, jednak czym dłużej, tym lepiej, ponieważ smak będzie intensywniejszy. Następnie nadziewamy kurczaka na patyczki, które wcześniej moczymy chwilę w wodzie, dzięki czemu nie spalą się nam na grillu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do uzyskania złocistego koloru, mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Sos Sataye
Kuchnia tajska, to także różnorodność sosów. Do sataye z kurczaka idealnie pasuje sos sataye, który może być także doskonałym dodatkiem nie tylko do orientalnych szaszłyków, ale również innych dań z grilla.
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
• puszka mleczka kokosowego
• masło orzechowe (150g)
• brązowy cukier (łyżka)
• drobno posiekana mała cebula
• papryczka chilli (łyżeczka)
• czosnek (łyżeczka)
• imbir (łyżeczka)
• drobno pokrojone orzechy (50g)
Wykonanie:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, a następnie – na średnim ogniu – zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Czekamy aż ostygnie, przelewamy do miseczki i gotowe.
Zarejestruj się by móc korzystać ze wszystkich możliwości serwisu. Zajmie Ci to mniej niż minutę!
Jestem zaproszona na grillowanie na sobotę. Zwykle chodzę jako gość z ciastem ale tym razem przygotuję gotowe danie z tego przepisu i zawiozę do usmażenia.