Grill po tajsku - przepisy

Choć ze sporym opóźnieniem, to jednak zaczyna się w końcu sezon grillowy. Polskie specjały na grilla, to głównie kiełbasa i karkówka. Jednak Polacy zaczynają coraz chętniej eksperymentować i smakować innych potraw. Wg analizy Foodpanda.pl, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia przez internet, w kwietniu najchętniej zamawianymi przez Polaków były potrawy kuchni tajskiej - żeberka w miodzie, curry, sataye z piersi kurczaka, czy też pożywne zupy. Proponujemy więc tajskie przysmaki do przygotowania na grilla.

Przepisy pochodzą wprost od mistrzów tajskiej kuchni, zaprzyjaźnionych z serwisem Foodpanda.pl.

Tajskie żeberka w sosie miodowym

Do przygotowania tajskich żeberek potrzebujemy:
•    1,5 kg żeberek
•    ketchup (4 łyżki)
•    ostrą musztardę (2 łyżki)
•    sos sojowy (4 łyżki)
•    miód gryczany (3 łyżki)
•    oliwę (2 łyżki)
•    czosnek (3 ząbki)
•    pół papryczki chilli
•    sok z połówki pomarańczy
•    sok z jednej cytryny
•    sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Żeberka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5h). W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy i następnie zalewamy nimi mięso. Żeberka powinno się marynować minimum 3 godziny. Po tym czasie odsączamy je z marynaty, wrzucamy na grilla i dokładnie obsmażamy. Danie idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami.

Sataye z kurczaka

Do przygotowania orientalnych szaszłyków potrzebujemy:
•    3 piersi z kurczaka
•    cukier (łyżkę)
•    pieprz czarny (łyżeczka)
•    kolendrę (łyżeczka)
•    kurkumę (1-2 łyżeczki)
•    czosnek (ząbek)
•    olej (łyżkę)
•    sos sojowy (łyżkę)
•    sok z jednej cytryny
•    sos rybny (łyżeczkę)

Wykonanie:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie, ok 2 cm grubości, paski. Pozostałe składniki łączymy i tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Minimalny czas marynowania to 3h, jednak czym dłużej, tym lepiej, ponieważ smak będzie intensywniejszy. Następnie nadziewamy kurczaka na patyczki, które wcześniej moczymy chwilę w wodzie, dzięki czemu nie spalą się nam na grillu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do uzyskania złocistego koloru, mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

Sos Sataye

Kuchnia tajska, to także różnorodność sosów. Do sataye z kurczaka idealnie pasuje sos sataye, który może być także doskonałym dodatkiem nie tylko do orientalnych szaszłyków, ale również innych dań z grilla.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:
•    puszka mleczka kokosowego
•    masło orzechowe (150g)
•    brązowy cukier (łyżka)
•    drobno posiekana mała cebula
•    papryczka chilli (łyżeczka)
•    czosnek (łyżeczka)
•    imbir (łyżeczka)
•    drobno pokrojone orzechy (50g)

Wykonanie:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, a następnie – na średnim ogniu – zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Czekamy aż ostygnie, przelewamy do miseczki i gotowe.



Komentarze:

Tenia1 napisane 4 lata 34 tygodnie temu

Jestem zaproszona na grillowanie na sobotę. Zwykle chodzę jako gość z ciastem ale tym razem przygotuję gotowe danie z tego przepisu i zawiozę do usmażenia.

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.