Jak i gdzie kupić dobre mięso? Kilka praktycznych porad.

Aby przyrządzić wyśmienity gulasz, befsztyk czy steki oprócz umiejętności kulinarnych potrzebne jest świeże,  wysokiej jakości mięso.  Zanim wybierzemy odpowiednią porcję na obiad, dokładnie przyjrzyjmy się mu z bliska, zwracając uwagę na jego kolor, konsystencję, ilość tłuszczu, soczystość oraz zapach.

Wybór odpowiedniego  sklepu 

Dobrej jakości mięso możemy kupić zarówno w tzw. sklepach firmowych, małych osiedlowych sklepikach, jak i supermarketach. Przede wszystkim w sklepie mięsnym powinny być zachowane zasady higieny, co daje mam pewność, że mięso jest przechowywane w odpowiednich warunkach.  Czasami już pierwsze wrażenie potrafi zachęcić nas do zakupów.  Utrzymane w czystości lady, blaty i  fartuchy ekspedientek to z pewnością najlepsza wizytówka. W sklepie należy zwrócić uwagę, czy  drób jest oddzielony od pozostałych rodzajów mięsa, aby uniknąć ryzyka przenoszenia salmonelli. Podczas porcjowania i ważenia sprzedawcy powinni używać rękawic. Dobrze jest także wiedzieć, kto dostarcza sprzedawane mięso. Uzyskanie takiej informacji daje pewność, iż istnieje kontrola jakości.
Z daleka omijajmy stanowiska na rynkach, jeśli nie mamy pewności, że mięso jest trzymane we właściwych warunkach oraz istnieją wątpliwości co do jego pochodzenia. Nie kupujmy produktów mięsnych od sprzedawców, których stoiska nie są przygotowane do handlu tym towarem.

Kolor, zapach i konsystencja

Przede wszystkim zwracajmy uwagę na  wygląd mięsa.  Jeżeli mamy wątpliwość, to poprośmy sprzedawcę, aby pokazał nam je z bliska. W wielu marketach lady z mięsem są tak oświetlone, aby pozornie poprawić jego wygląd. Nawet blade kawałki potrafią wygadać soczyście i świeżo.
Wyrazisty kolor to jeden z podstawowych wyznaczników wysokiej jakości mięsa. Jego barwa zależy od gatunku i wieku zwierzęcia.  Młoda wołowina ma intensywnie czerwony kolor.  Mięso starszych sztuk jest ciemniejsze z odcieniem brunatnym. Wieprzowina i baranina posiadają odcienie do różowego do czerwonego, a cielęcina – jasnoróżowy. Jeżeli wybieramy kurczaki to te bladoróżowe.  Mięso poprzecinane drobnymi warstwami tłuszczu będzie bardziej aromatyczne. Nie powinno być go jednak zbyt dużo. Tłuszcz ma być biały i jędrny (w przypadku wieprzowiny) lub żółtawy (wołowina).

Gdy na sprzedawanym mięsie widać szare miejsca, oznacza to, że leży ono już jakiś czas za ladą. Dłuższy kontakt nieosłoniętego mięsa z powietrzem doprowadza do wyraźnego ściemnienia jego powierzchni.
Dobre mięso rozpoznamy również po zapachu - ma neutralną lub lekko kwaskową woń. W żadnym razie nie może pachnieć stęchlizną. Jeżeli jest to  możliwe, warto powąchać mięso przed zakupem.
Powierzchnia świeżego mięsa jest wilgotna i matowa. Mięso powinno być sprężyste, mieć spójną i mocną konsystencję, no i oczywiście być soczyste.  Ponadto nie może być zbyt miękkie, śliskie,  ani leżeć we własnym soku (wtedy skurczy się nam na patelni).

Unikajmy raczej zakupu gotowego mięsa w marynacie z dodatkiem soli i  przypraw.  Gdy mięso jest silnie przyprawione, nie poczujemy po zapachu i wyglądzie, że jest zepsute. Jeśli podejrzewamy, że z mięsem jest coś nie tak, od razu je wyrzućmy, aby uniknąć ryzyka wystąpienia ciężkiego zatrucia pokarmowego.  Zepsute mięso łatwo rozpoznać: zmienia swoją barwę, zaczyna brzydko pachnieć, jest wyschnięte.




Komentarze:

kingul napisane 7 lat 3 tygodnie temu

zgodzę się, że świeże i wysokiej jakości mięso ma wiele walorów kulinarnych, co powoduje, że potrawa nie tylko jest zdrowa ale i smaczna.


Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.