Małże na różne sposoby - przepisy

Małże, będące nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej cieszą się coraz większą popularnością na naszych rodzimych stołach. Niewątpliwy wpływ na to ma ich niewysoka cena w połączeniu z krótkim czasem, potrzebnym do ich przyrządzenia. Wystarczą bowiem kilka minut gotowania, aby otrzymać posiłek, bogaty w białko i kwasy omega -3 -  korzystnie wpływające na nasze zdrowie w tym pracę serca, sprawność umysłową oraz fizyczną.

Małże – szybka przekąska

Składniki: małże (np.ABRAMCZYK), przyprawa typu Vegeta
Przygotowanie: zamrożone małże wsypać do wrzątku, doprawić Vegetą, gotować 2-3 min., odcedzić. Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
Składniki: 80 g majonezu, 80 g jogurtu, 4-8 ząbków czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie: wymieszać podane składniki.

Małże w pomidorach 

Składniki: małże (np. ABRAMCZYK)  500 g, suszone pomidory w zalewie, 1 cebula, 1 natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: cebulę zeszklić na maśle, dodać małże, suszone pomidory, natkę pietruszki i tymianek. Dusić przez 5 min pod przykryciem.

Małże po mediolańsku

Składniki: małże (np. ABRAMCZYK) 500g, 0,5 szklanki rozpuszczonego masła, 5 drobno posiekanych ząbków czosnku, 2 szklanki białego wina, 1 łyżeczka posiekanego oregano, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka pokrojonej papryki.
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, smażymy przez chwilę, uważając, aby się nie zrumienił. Dodajemy wino, oregano, pietruszkę i paprykę a następnie małże do wywaru. Dusimy pod przykryciem, kilkakrotnie potrząsając patelnią.

Małże – wykwintne danie

Składniki: 250 g małży (np. ABRAMCZYK), 250 g krewetek koktajlowych ABRAMCZYK, 100 g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy lub oleju, 6-8 listków sałaty, 2 papryki ostre, połowa  papryki czerwonej, połowa papryki żółtej, 20 zielonych oliwek bez pestek, 2 cebule, przyprawa typu Vegeta, sól, pieprz.
Przygotowanie: zamrożone krewetki i małże wsypać do wrzątku, doprawić Vegetą, gotować 2-3 min., odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić w paski i podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę i papryki pokroić w cienkie paski, cebulę pokroić w drobną kostkę, oliwki zaś na pół. Połączyć wszystkie składniki, dodać sos.
Sos:
Składniki:
150 g majonezu, 100 g naturalnego jogurtu bez cukru, sok z 1 cytryny, 8 wyciśniętych ząbków czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie: Wymieszać podane składniki

Przepisy dostarczył: www.abramczyk.com.pl





Komentarze:

Tenia1 napisane 5 lat 46 tygodni temu

Nie umiem przyrządzać takich dań i mnie do nich coś odpycha. Wolę tradycyjne dania.

haniania napisane 6 lat 36 tygodni temu

Sylwio, jeśli są dobrze przyrządzone - są naprawdę pyszne. Na początek proponuję, abyś sama ich nie przyrządzała - z prozaicznej przyczyny: jedzenie przygotowane i podane nam przez kogoś najczęściej lepiej smakuje. :-)

haniania

redaktor forum

sylwia1 napisane 6 lat 36 tygodni temu

Chyba jeszcze nie jestem gotowa na małże,nie jadłam i zbytnio mnie nie kusi...

haniania napisane 6 lat 38 tygodni temu

Przede wszystkim należy pamiętać, aby muszle małż przed obróbką były szczelnie zamknięte. Podczas gotowania czy duszenia powinny się otworzyć. Te na pół-przymknięte lub zamknięte po przyrządzeniu są niejadalne - po prostu nieświeże.
Ja małże wrzucam do wrzątku, w którym gotuje się duża ilość cebuli i czosnku. I oczywiście vegeta lub kostki rosołowe. A sos - przygotowuję tsadziki.

haniania

redaktor forum

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.