Kulinaria

Naturalne Gotowanie – kulki ziemniaczane z patisonami

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik patisonów konserwowych np. Firma Bracia Urbanek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie.

Dynia rządzi! Przepis na makaron z dynią

Smaczna, kolorowa, niskokaloryczna, bogata w witaminy i świetnie komponująca się z różnymi składnikami. Tak, mowa o niedocenianej często dyni. Niedocenianej niesłusznie, bo to smaczny element wielu potraw i źródło inspiracji w naszej kuchni. Nie można również zapominać o jej bogactwie składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Tak więc korzystać  trzeba – tym bardziej, że dynią możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku. 

Przez dynię do zdrowia

Buraczkowy zawrót głowy - jak zrobić barszcz czerwony

Barszcz czerwony zazwyczaj kojarzy nam się z Wigilią. Serwujemy go głównie w okresie świątecznym, a później zapominamy o jego istnieniu, aż do następnych świąt. To błąd, który koniecznie trzeba naprawić, bo barszcz to nie tylko bożonarodzeniowy dodatek, ale baza do wielu ciekawych zestawień. Co jednak najważniejsze - to smaczna, zdrowa i prosta o zrobienia zupa.

Zacznijmy od składu

Buraczkowy zawrót głowy

Barszcz czerwony zazwyczaj kojarzy nam się z Wigilią. Serwujemy go głównie w okresie świątecznym, a później zapominamy o jego istnieniu, aż do następnych świąt. To błąd, który koniecznie trzeba naprawić, bo barszcz to nie tylko bożonarodzeniowy dodatek, ale baza do wielu ciekawych zestawień. Co jednak najważniejsze - to smaczna, zdrowa i prosta o zrobienia zupa.

Zacznijmy od składu

Wielkie sprzątanie Ziemi? Wielkie sprzątanie kuchni!

Każda kuchnia zasługuje na ład i porządek. Dobrze co jakiś czas zaglądać w niewidoczne gołym okiem zakamarki i sprawdzać, czy nie wymagają one naszej uwagi. Mnogość różnego rodzaju posiadanych sprzętów kuchennych z jednej strony umożliwia stworzyć niezliczone ilości różnorodnych potraw, z drugiej jednak strony -  związany z tym trud i perspektywa sprzątania, często prowadzą do odciągnięcia uwagi od tego, co w gotowaniu najważniejsze.

Po grzybobraniu... gulasz z grzybami - przepis

Polska jesień to czas wycieczek na grzyby. Grzybobranie jest swego rodzaju sportem narodowym. Zajęcie, które praktycznie nie jest znane ani popularne w zachodniej Europie dla większości z nas jest prawdziwym jesiennym hobby.

Grill po tajsku - przepisy

Choć ze sporym opóźnieniem, to jednak zaczyna się w końcu sezon grillowy. Polskie specjały na grilla, to głównie kiełbasa i karkówka. Jednak Polacy zaczynają coraz chętniej eksperymentować i smakować innych potraw. Wg analizy Foodpanda.pl, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia przez internet, w kwietniu najchętniej zamawianymi przez Polaków były potrawy kuchni tajskiej - żeberka w miodzie, curry, sataye z piersi kurczaka, czy też pożywne zupy. Proponujemy więc tajskie przysmaki do przygotowania na grilla.

Nowość! Jaja "Farmio wolne od GMO"

Jaja "Farmio wolne od GMO" to świeże jaja pochodzące od kur karmionych paszą opartą na naturalnych składnikach wolnych od modyfikacji genetycznych (GMO).

GMO to genetycznie modyfikowany organizm. Przy zastosowaniu inżynierii genetycznej dokonuje się zmian w kodzie genetycznym danego organizmu, np. rośliny. Prowadzi to do nadania modyfikowanej roślinie nie występującej w naturze cechy. Takie zmiany nie zachodzą w sposób naturalny w środowisku.

Dynia na słodko

Miąższ i pestki dyni znajdują swoje zastosowanie głównie w zupach, sałatkach i daniach makaronowych. Pamiętajmy jednak, że dynia świetnie smakuje również na słodko. 

Dynia jest warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. W swojej słodkiej odsłonie dobrze komponuje się z muesli i mlekiem. Do przyrządzenia zdrowego i smacznego posiłku wystarczy kubek jogurtu naturalnego lub szklanka mleka oraz garść pestek dyni. To, w połączeniu z płatkami zbożowymi, daje porcję energii na cały poranek.

Soczysta pieczeń w miodowej marynacie - przepis

Przygotowanie delikatnej i soczystej pieczeni wbrew pozorom nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Jeśli mamy dobry przepis i odpowiednio zaplanowane działania, bardzo szybko poradzimy sobie z tym zadaniem. Samodzielnie przygotowana pieczeń będzie na pewno lepiej smakowała od kupionej w sklepie wędliny i będziemy mieli też pewność, że nie ma w niej konserwantów. Dodatkowo wszyscy domownicy na pewno docenią nasze starania.

Subskrybuje zawartość