Patrz co jesz czyli dieta dla Twoich oczu

Tak jak i cały organizm, nasze oczy do prawidłowego funkcjonowania też potrzebują odpowiednich substancji . Dieta bogata w antyoksydanty (antyutleniacze), witaminy i karotenoidy korzystnie wpływa na funkcje widzenia i może opóźnić proces starzenia się oczu.

Sprzymierzeńcami naszego wzroku są:

Witamina A, która jest niezbędna m.in. do prawidłowego funkcjonowania fotoreceptorów siatkówki. Jej brak wywołuje tzw. kurzą ślepotę, czyli pogorszenie wzroku pod koniec dnia, kiedy spada natężenie światła. Bogactwo witaminy A jest w drobiowej i wieprzowej wątróbce, znajdziemy ją również w innych produktach pochodzenia zwierzęcego: maśle, jajach i oleju ryb.

Beta-karoten (organizm wytwarza z niego witaminę A) - znacznie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka. Ma działanie antyoksydacyjne. Znaczną ilość cennego beta-karotenu zawiera marchewka, jest także w botwince.

Witaminy z grupy B – wspomagają pracę nerwu wzrokowego, łagodzą objawy zmęczenia oczu i poprawiają ostrość wzroku. Zawierają je m.in. jajka, twaróg, sery, a także różnego rodzaju pestki i nasiona (witamina B2), orzechy, ryż, ciemne pieczywo, kasze, ryby, warzywa i owoce (witamina B1),

Witaminy C i E – popularne antyoksydanty, opóźniają pogarszanie się wzroku wraz z upływem wieku.
Bogatym źródłem witaminy C są owoce: czarna porzeczka, cytrusy, truskawki oraz warzywa (papryka, brokuły, brukselka). Witamina E jest w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, zielonych warzywach liściastych (sałata, szpinak, kapusta), orzechach, migdałach, awokado.

Cynk i selen - zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka. Cynk znajduje się w nasionach roślin strączkowych, produktach zbożowych, kaszach i ostrygach. Selen występuje w pszenicy, brązowym ryżu, owsie, pestkach dyni, zawiera go również półtłuste mleko.  Bogatym źródłem obydwu składników są chude mięso, drób i ryby.

Antyoksydanty roślinne - występują one w warzywach i owocach mających kolor fioletowy (borówki) oraz pomarańczowy (marchewka, papryka, dynia, mango, morele).

Luteina i zeaksantyna - związki te należą do karotenoidów, zapobiegają uszkodzeniom wzroku oraz poprawiają jego ostrość. Są silnymi antyoksydantami, chronią siatkówkę przed działaniem wolnych rodników. Luteina działa jak filtr - zabezpiecza oko przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych, a zeaksantyna absorbuje fale światła niebieskiego.
Naturalnym źródłem luteiny i zeaksantyny są: szpinak, brokuły, kapusta, zielony groszek, papryka, kukurydza. Warto pamiętać, że luteina pełni istotną rolę w zapobieganiu zmian zwyrodnieniowych plamki żółtej oka.

Kwasy omega - 3. Na dobrą jakość widzenia wpływają także tłuszcze. Niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3.  Zapobiegają odkładaniu się toksycznych substancji powodujących AMD oraz poprawiają ukrwienie nerwu wzrokowego. Kwasy Omega-3 występują głównie w olejach rybnych i roślinnych (sojowy, rzepakowy, z siemienia lnianego). Ich źródłem są także tłuste morskie ryby: halibut, makrela, śledź, łosoś. Znajdziemy je też w roślinach strączkowych (fasola, soja) oraz w orzechach włoskich.



Komentarze:

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.