Pieczenie chleba w domu - sprawdzony przepis

Czy od zapachu świeżego wiejskiego chlebka dostajecie przyjemnych dreszczy a ślina sama cieknie z ust? Taki chlebek możemy upiec we własnej kuchni. Oto prosty przepis, nie wymagający użycia zakwasu ani specjalnych maszyn do pieczenia chleba. Do wykonania przydadzą się 2 miski, 2 blaszki (wąskie ok. 25cm długości) oraz papier do pieczenia

Sposób przygotowania:
W pierwszej misce (trochę większej) dokładnie mieszamy:
80 dag mąki pszennej
1 łyżka soli
4 łyżki siemienia lnianego
1 paczka otrębów pszennych (150g)
½ paczki otrębów żytnich
Paczuszka słonecznika
2 garście pestek dyni
½ paczki pokrojonych suszonych śliwek
2 garście orzechów laskowych
Ilość i proporcje ziaren, które dodajemy do chleba można dowolnie dobierać wedle swoich upodobań.

W drugiej misce mieszamy:
3 szklanki (0,6l) ciepłej, prawie gorącej wody
1 szklanka mleka (0,2l)
1 drożdże
 
Kiedy drożdże już się dobrze rozpuszczą, przelewamy zawartość drugiej miski do tej pierwszej i dokładnie mieszamy całość. Ciasto powinno być w miarę gęste. Jeśli będzie zbyt rzadkie, można dosypać trochę mąki. Po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy ciasto na około 15-20 minut, aż podwoi swoją objętość.

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia (to bardzo ważny ruch – jeśli się tego nie zrobi, to nie ma szans na wyjęcie upieczonego chleba z blaszki). Ułożony papier można trochę posypać ziarnkami słonecznika.

Piekarnik należy w międzyczasie nagrzać do 180 stopni. Jak ciasto już wyrośnie, przekładamy je do blaszek. Można na wierzch posypać makiem. Każdy chlebek polewamy około 1/3 szklanki wody (aby się nie spiekł od góry). Pieczemy ok. 70-80 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy z blaszek i czekamy aż wystygnie.

Teraz już wystarczy posmarować odrobiną masła i jeść do woli!




Komentarze:

Tenia1 napisane 5 lat 51 tygodni temu

Zawsze marzyłam żeby zrobić własnej roboty chleb i jakoś brakowało mi na to odwagi. Nazbierałam przepisów z gazet, teraz spiszę sobie jeszcze ten, może w końcu się zmobilizuję.

sylwia1 napisane 6 lat 39 tygodni temu

fajny przepis,może spróbuję :-)pamiętam jeszcze chlebek który piekła moją teściowa w prawdziwym piecu chlebowym z żytniej mąki :-)

haniania napisane 6 lat 48 tygodni temu

Redakcjo Kochana, a to przepraszam... . Rzeczywiście... . Jakoś mi umknęło... . Jeszcze raz przepraszam, pozdrawiam serdecznie. :-)

haniania

redaktor forum

Redakcja napisane 6 lat 48 tygodni temu

Szuzanko jest sól :) Zaraz za mąką.

Kobieta40plus.pl

haniania napisane 6 lat 48 tygodni temu

W przepisie zapomniano o soli... . Należy dodać płaską łyżeczkę soli.
Najgorzej jest z poczekaniem aż wystygnie... . :-)

haniania

redaktor forum

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.