Po grzybobraniu... gulasz z grzybami - przepis

Polska jesień to czas wycieczek na grzyby. Grzybobranie jest swego rodzaju sportem narodowym. Zajęcie, które praktycznie nie jest znane ani popularne w zachodniej Europie dla większości z nas jest prawdziwym jesiennym hobby.

Widząc jak wiele osób wrześniową porą wyrusza wraz z pierwszymi promieniami słońca do lasów mogłoby się zdawać, że nic tak nie relaksuje jak wycieczki w poszukiwaniu dorodnych grzybów. Pewnie niewielu z nas wie, że aby pójść na grzyby we Francji trzeba zapłacić, we Włoszech należy wystąpić o kartę grzybiarza, zaś w Belgii i Holandii w ogóle nie można ich zbierać.

Co zrobić ze zbiorami? Cześć na pewno zostanie przeznaczona do suszenia, a amatorzy przekąsek zrobią grzybki w zalewie. Jednak poza duszonymi maślakami i zupą z kurek można pokombinować w kuchni i wyczarować mniej oczywiste danie. Proponujemy ciekawe połączenie mięsa, grzybów i … bakalii.

Gulasz z grzybami i żurawiną

Składniki: (5-6 porcji)

700-800g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 duża biała cebula lub por
garść świeżych lub suszonych borowików i podgrzybków
garść suszonej żurawiny (np. Bakalland)
garść suszonych jabłek
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Mięso delikatnie oprószyć mąką i podsmażyć na oleju na patelni. Cebulę pokroić w talarki, dodać do mięsa, wymieszać. Przyprawić do smaku. Dodać świeże grzyby lub uprzednio namoczone przez 15 minut jeśli używamy suszonych. Podlać szklanką wody. dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Posypać potrawę żurawiną i suszonymi jabłkami i dusić kolejne kilka minut. Podawać z kaszą np. pęczakiem.



Komentarze:

Tenia1 napisane 5 lat 3 tygodnie temu

Bardzo ciekawy pomysł. Jak mi wnuczek przyniesie grzyby to chętnie wkrótce wypróbuję.

haniania napisane 5 lat 3 tygodnie temu

Świetny przepis. W przeciwieństwie do Balatki uwielbiam "łamać" intensywne smaki. Na pewno wypróbuję, ale... zamiast wieprzowiny - cielęcina lub drób... i oczywiście bez mąki... .

haniania

redaktor forum

balat napisane 5 lat 3 tygodnie temu

Ciekawe zestawienie z jabłkami i żurawiną, choć osobiście nie przepadam za słodkawym "łamaniem" tradycyjnych słonych potraw, ja wolę tylko z cebulką, no, może trochę papryki bym dodała.
Wczoraj miałam sos do makaronu z uzbieranymi własnoręcznie zajączkami i mięsem mielonym, a dziś robię zupę grzybową. Mniam mniam, grzybki i świeże, i suszone są super!

Balat

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.