Soczysta pieczeń w miodowej marynacie - przepis

Przygotowanie delikatnej i soczystej pieczeni wbrew pozorom nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Jeśli mamy dobry przepis i odpowiednio zaplanowane działania, bardzo szybko poradzimy sobie z tym zadaniem. Samodzielnie przygotowana pieczeń będzie na pewno lepiej smakowała od kupionej w sklepie wędliny i będziemy mieli też pewność, że nie ma w niej konserwantów. Dodatkowo wszyscy domownicy na pewno docenią nasze starania.

Najważniejsze to wybrać ładny kawałek mięsa, najlepiej ok. 1,5 kg, przygotować miód i przyprawy do marynowania oraz zaopatrzyć się w rękaw do pieczenia Jana Niezbędnego. Tak przygotowani przystępujemy do przygotowywania marynaty i pieczenia mięsa.

Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:

4-5 łyżek  miodu
1 łyżka musztardy
2 duże ząbki czosnku
majeranek/oregano (tyle aby obsypać szynkę)
4-5 łyżek oleju/oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
 sól i pieprz
3 ziarenka ziela angielskiego (potłuczone)
łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Szynkę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy resztą przypraw. Miód łączymy z olejem, musztardą i sosem sojowym. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy płynem. Następnie ugniatamy, aby przyprawy z szynki połączyły się z marynatą. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki na ok. 3h, aby mięso nasiąknęło marynatą. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej aromatyczne i nabrało więcej smaku, możemy je zostawić w marynacie na dłużej. Po tym czasie wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia (np. Jana Niezbędnego) polewamy pozostałą resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 1h.

Tak upieczoną szynkę możemy podawać pokrojoną w grubych plastrach na ciepło jako składnik drugiego dania a także na zimno np. z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem.

Smacznego!



Komentarze:

Alicja napisane 5 lat 33 tygodnie temu

Zamierzam właśnie podobną pieczeń upiec, tyle że bez czosnku, a z majerankiem

Alicja

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.