Dieta i odżywianie

Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

Naturalna mikroflora kapusty kiszonej pod mikroskopem. fot. A. Horszwald, E.Wasilewska
Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.

Gorąca czekolada chroni przed demencją

Codzienna dawka dwóch filiżanek gorącej czekolady może zmniejszyć ryzyko demencji – informuje pismo „Neurology”.

Zespół dr Farzaneh Sorond z Harvard Medical School w Bostonie przeprowadził badania na 60 osobach w wieku przeciętnie 73 lat, które nie cierpiały na demencję. Uczestnicy wypijali codziennie 2 filiżanki gorącej czekolady przez 30 dni. Nie spożywali przy tym żadnych innych produktów zawierających kakao.
 

Jesienne smaki dla zdrowia

Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.

Owoce dla wzmocnienia odporności

Właściwe nawyki żywieniowe to podstawa każdej diety

O tym jakie są najczęstsze przyczyny nadwagi i dlaczego wciąż rośnie liczba osób walczących z otyłością opowiada Zofia Urbańczyk, dietetyk, koordynator ogólnopolskiej akcji informacyjno-profilaktycznej „Uwaga Nadwaga”, organizowanej przez Centra Dietetyczne Naturhouse.

Jakie są najczęstsze przyczyny nadwagi i otyłości?

Menopauza a dieta - jak się odżywiać w okresie przekwitania?

W każdym momencie życia człowiek jest bardziej narażony na doznawanie określonych urazów bądź na większe ryzyko zapadania na konkretne choroby. Jest to związane z aktualnie zachodzącymi w organizmie przemianami, trybem życia i podejmowaną aktywnością. Jednym z takich okresów w życiu kobiety jest właśnie menopauza.

Zjedz śniadanie, nie przytyjesz

Do jednych z najczęstszych przyczyn nadwagi i otyłości zalicza się nieregularne spożywanie posiłków oraz niejedzenie śniadań. Dlaczego pierwszy posiłek ma tak duże znaczenia dla naszego zdrowia i sylwetki?

Bakaliowa dieta czyli o właściwościach orzechów, moreli, rodzynek i nie tylko

Wszyscy lubią i jedzą bakalie. Orzechy, rodzynki, suszone figi czy morele. Są one nie tylko smaczną przekąską, ale i również doskonałym źródłem składników odżywczych. Działają dobrze na trawienie, na pamięć, a nawet pomagają zapobiegać chorobom serca. Pozytywnie wpływają na nasze ciało oraz umysł. Oprócz tego, mają swój specyficzny i niepowtarzalny smak.

Świat herbat - pochodzenie i właściwości Yerba Mate

Pod egzotyczną nazwą yerba mate kryją się suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, których używa się (wraz z gałązkami) do sporządzenia napoju od wieków znanego w całej Ameryce Południowej i coraz bardziej u nas popularnego.

Świat herbat - pochodzenie i właściwości herbaty Pu-erh

Pu-erh pili cesarze chińscy, zarówno ze względów leczniczych, jak i profilaktycznych. Możemy ją nabyć w postaci „surowej” zielonej - Sheng lub czarnej (zwanej u nas czerwoną) „dojrzałej” - Shu. Nazwą Pu-erh określa się wiele typów herbaty, co sprawia kłopoty w jej klasyfikacji i zielona Pu-erh jest często ignorowana.

W przeciwieństwie do wielu herbat Pu-erh może być konsumowana od razu lub być poddana wieloletniemu procesowi dojrzewania. Klasyfikowana jest  m.in. ze względu na rok, rodzaj uprawy, proces produkcji czy region, tak jak markowe wina.

Subskrybuje zawartość