155 replies [Ostatni wpis]
iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Moje ekspresowe ciasto, które wszyscy domownicy lubią. Mam nadzieję, że podzielicie sie ze mną sprawdzonymi przepisami i  i spróbuję czegoś nowego.
Rolada jabłkowa

 Składniki:

¾ szklanki cukru,
4 jajka
¾ szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka  octu
2 jabłka

Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pociąć w cienkie plastry i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę na tej blaszce dużej z piekarnika.
Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i skropić octem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i nadal ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Do żółtek dodać ubite białka i krótko całość wymieszać. Następnie wsypać mąkę (przesiać przez sitko), delikatnie wymieszać i wylewać masę na jabłka. Piec w piekarniku o temperaturze 165oC około 25 minut .Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odwrócić na czystą ściereczkę, delikatnie ściągnąć papier i zawinąć w roladę, popychając ściereczką ciasto. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

--
 
balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

Dzięki, muszę wypróbować, na pewno będzie pyszne.

--

Balat

Ewa40
Portret użytkownika Ewa40
Nieobecna
Wpisy: 630
Na forum od:10/04/2012
Woj.:zachodniopomorskie
Punkty: 0

A ja w pieczeniu ciast jestem cieniutka

chętnie poczytam Wasze przepisy , może się skuszę

sylwia1
Nieobecna
Wpisy: 1394
Na forum od:14/03/2012
Woj.:małopolskie
Punkty: 0

Ewo,jak masz dobry przepis to każde ciasto się uda,nie święci garnki lepią...
Ciasto śmietankowo-kokosowe:
ciasto;
3 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny

powidła lub ulubiony dżem

składniki wyrobić na stolnicy,podzielić na dwie części,jedną część schłodzić w lodówce,drugą rozwałkować i wyłożyć na dużą brytfankę,posmarować cienko powidłami lub dżemem.

masa;
1 litr kwaśnej śmietany 0,18%
20 dkg kokosu
5 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem,dodać śmietanę i pozostałe składniki,wylać na brytfankę. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki drugą, schłodzoną część ciasta.
Piec ok 50 min w 180 stopniach.
Przepis dostałam od koleżanki,w smaku podobne jest trochę do sernika, smacznego :)

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Biszkopt z pianką owocową
Dzisiaj leciutkiei łatwe ciasto. To mój sprawdzony przepis na biszkopt, na nim robię różne ciasta.

Biszkopt:
¾ szklanki cukru
4 jajka, ¾ szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu

Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i skropić octem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Do żółtek dodać ubite białka i krótko całość ubić. Następnie wsypać mąkę (przesiać przez sitko), delikatnie wymieszać i wylać na prostokątną blachę lub tortownicę. Piec w piekarniku o temperaturze 165 st.C około 30 minut (do suchego patyczka).
Pianka:
1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa, ¾ szklanki mleka, 1 opakowanie śmietany do ubicia „Śnieżka”
Schłodzić mleko. Galaretkę rozrobić w 1 i ½ szkl. wody, zostawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie się lekko ściągać zaczynamy ubija śmietanę, dolać tężejącą galaretkę, jeszcze chwilę ubijać.
Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół i przełożyć pianką (połową). Na wierzch wylać resztę pianki, posypać kawałkami owoców lub małymi owocami (truskawki, jagody). Może byś sama pianka. Najlepsze na drugi dzień.

--
 
iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Sylwio, Twój przepis nie wydaje mi się trudny, zrobię na weekend. Dawno nie robiłam nic nowego to trochę zaskoczę rodzinkę :-)

--
 
sylwia1
Nieobecna
Wpisy: 1394
Na forum od:14/03/2012
Woj.:małopolskie
Punkty: 0

To prawda,przepis nie jest trudny,często to ciasto robi moja córka :-) przepis na biszkopt mam bardzo podobny do twojego,tyle że nie dodawałam nigdy octu,muszę spróbować w tej wersji i muszę zrobić też taką piankę :-)

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Zapomniałam dopisać w przepisie ostatnim, ze po wyłożeniu pianki wkładamy do lodówki :-)

--
 
sylwia1
Nieobecna
Wpisy: 1394
Na forum od:14/03/2012
Woj.:małopolskie
Punkty: 0

Ok,włożę :-)

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Zrobiłam Twoje ciasto Sylwio, robiło się z przyjemnością... i jest pyszne. Dziękuję. .Założyłam album na Picasa żeby pokazać efekty:
https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57339403645648...
https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57339406927210...
To ciasto może zrobić nawet początkująca. A jaki zapach w domu.

--
 
Ewa40
Portret użytkownika Ewa40
Nieobecna
Wpisy: 630
Na forum od:10/04/2012
Woj.:zachodniopomorskie
Punkty: 0

Wygląda apetycznie i na pewno świetnie smakuje

sylwia1
Nieobecna
Wpisy: 1394
Na forum od:14/03/2012
Woj.:małopolskie
Punkty: 0

Cieszę się ze się udało :-)

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Wczoraj zrobiłam nowe ciasto. Nie jest trudne, tylko trzeba mieć dość dużo białek. Ja zbieram białka w zamrażalniku, gdy jest ich więcej to robię z nich bezy albo jakieś ciasto.
Puszek:
- szklanka białek z 10 jaj
- 30 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 aromatu waniliowego
- szczypta soli
Rozpuścić masło w garnku, dodać cukier (bez 2 łyżek,które będą potrzebne do białek), mąkę pszenną i ziemniaczaną, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, kakao oraz 1/4 szklanki białek. Całość zmiksować na krem.
W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę , dodać 2 łyżki cukru pudru, ubijać do połączenia. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladową i piec około 40 minut w temperaturze 165° C. Piec w małej foremce, bo ciasta niestety niezbyt dużo. Można polać polewą ale ja nie zdążyłam, zbyt szybko znikło.
https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57380007618873...

--
 
iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Przepis na kruche ciasto Sylwii jest uniwersalny :) Dziś rano rozmawiałyśmy o własnych wyrobach w kuchni i pomyślałam, że niedługo będzie można zrobić świeże a ja mam jeszcze dżemy z przed dwóch lat. Do tego dziecko powiedziało mi, że budyniom waniliowym kończy się gwarancja... i wymyśliłam ciasto. Zrobiłam kruche ciasto, podzieliłam na pół. Połowę wyłożyłam na blachę, na to dwa dżemy wiśniowe, dwa budynie ugotowane w mniejszej ilości mleka (żeby były sztywniejsze), na to druga część ciasta i kruszonka. Może nie jest wizualnie atrakcyjne ale dobre i nic się nie zmarnuje :)

https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57417158820537...

--
 
sylwia1
Nieobecna
Wpisy: 1394
Na forum od:14/03/2012
Woj.:małopolskie
Punkty: 0

Iulka,ja to ciasto napewno wypróbuję bo też mam zaległe dżemy,ale bardzo Cię proszę o przepis na bezy bo jakoś nigdy jeszcze mi się nie udały :-)

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Bezy
4 białka
szczypta soli
250 g cukru pudru
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę bardzo sztywne. Następnie dodawać partiami cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając. Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę lub łyżką nabierać białka i ściągać na papier ( ja tak robię bo nie dbam aż tak o ich wygląd :) Zostawiać między nimi nieduże odstępy, trochę urosną. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut do godziny w temperaturze 140ºC. Zaglądam do nich, bo z bezami jest różnie i czasami to nie wystarczy bo są wilgotne. Wtedy uchylam piekarnik zabezpieczając łyżką lub nożem i w temperaturze 120 ºC suszę jeszcze około godziny.
Nie znalazłam zdjęć z kładzionymi łyżką bezami ale jest taki mini torcik: krążki bezy, bita śmietana i całość posypana czekoladą. Może być torcik taki z owocami... już niedługo.
https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57419428901981...

--
 
sylwia1
Nieobecna
Wpisy: 1394
Na forum od:14/03/2012
Woj.:małopolskie
Punkty: 0

Dzięki Iulka,będę próbować,może się udadzą,do tej pory nigdy mi się nie chciały ładnie dosuszyć i zastanawiałam się co robię źle

sylwia1
Nieobecna
Wpisy: 1394
Na forum od:14/03/2012
Woj.:małopolskie
Punkty: 0

ciasto 'Cappucino'

ciasto;
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl cappucino śmietankowego
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto upiec, ok 50 min,wystudzić, jak się uda przekroić na trzy warstwy,jak się nie uda to na dwie

masa; 0,5 l slodkiej śmietany 0,18%
2 śmietanki Śnieżki
2 galaretki cytrynowe
6 łyżek cappucino śmietankowe
0,5 szkl cukru

2 galaretki rozpuścić w szklance wody,cappucino rozmieszać w dwóch łyżkach wody,
Śmietanę ubić mikserem z śnieżkami i cukrem,dolać przestudzoną galaretkę i cappucino,ubijać aż zacznie gęstnieć.
Ponieważ masy wychodzi sporo potrzebne są nam trzy warstwy ciasta,jeśli mamy tylko dwie proponuję środkową warstwę zrobić z herbatników lub biszkoptów.Wierzch ciasta można posmarować nutellą albo tylko posypać cukrem pudrem. To ciasto robiłam parę lat temu synowi na osiemnastkę zamiast tortu,smacznego :)

haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Do przepisu na bezy Iulki dorzucę jeszcze, że można pod koniec ubijania dodać nieco kakao. Wtedy wychodzą nam beziki kakaowe. Albo - wiórki kokosowe. Pycha... .

--

haniania

redaktor forum

balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

Dziewczyny, zaczynają sie truskawki, może macie przepis na dobre ciasta z truskawkami, bo "dyżurny" torcik na biszkopcie w wersji z pianką lub samą galaretką na dłuższą metę może się znudzic, przydałoby sie jakieś urozmaicenie.

--

Balat

haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Ja często robię najprostsze ciasto, które nie może się nie udać... . Przepis dostałam od Ciotki mojej Lepszej Połowy. Przyjechała do nas z gotowym ciastem.
- Ależ Ciociu - powiedziałam, mając na uwadze Jej wiek - fatygowałaś się, żeby coś upiec, ja też coś przygotowałam...
- Ach wiesz - odrzekła Ciocia - to takie ciasto na szybko, ot, tak... zakręciłam... i już.

Poniżej podaję przepis Cioci na ciasto z owocami:
5 jajek,
pół szklanki cukru,
ewentualnie cukier wanilinowy,
dwie szklanki mąki wymieszane z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia,
pół kostki masła (rozpuszczone) lub 1/3 szklanki oleju (lub oliwy),
ja dodaję nieco aromatu rumowego,
owoce - w tym wypadku pokrojone na połówki truskawki,
cukier puder do posypania.

Jajka ubić z cukrem tak, aby "nie chrzęściło".
Dodać mąkę, wymieszać. Jeśli jest "za gęsto", dodaję nieco zimnego mleka.
Dodać tłuszcz. Wymieszać.
Dodać aromat.
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą (lub mąką) prostokątną blaszkę wylać ciasto, ułożyć truskawki.
Piec w rozgrzanym do 190 st.C piekarnika przez około godzinę.
Jeśli dodajemy owoce bardziej "suche" - czas pieczenia skracamy do 45 - 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika - posypujemy cukrem pudrem.

--

haniania

redaktor forum

balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

Super, dziękuję, o coś takiego mi chodziło, w weekend wypróbuję

--

Balat

balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

Szuzanko, ciasto wypróbowałam, było pyszne, choc troche za bardzo spiekło mi sie z góry. Mąż troche marudził, że mało słodkie, ale i tak brzuch ma za duzy, wiecej cukru mu nie trzeba, a jak chce, to wiecej pudrem niech posypie. Syn wtrąbił resztę i tylko okruszki zostały , i trzeba będzie znów robić.

--

Balat

haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Bardzo się cieszę, że Rodzina zadowolona. :-) Ja na Dzień Dziecka zrobiłam też takie szybkie ciasto na proszku do pieczenia z kakao, rodzynkami i orzechami. Jedno popołudnie i... musiałam trochę schować na następny dzień do kawy. :-)

--

haniania

redaktor forum

balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

Też bym jeszcze coś upiekła, ale po zimie sadełka przybyło i przydałoby sie coś zrzucić, a nie ciastem objadać. Ale na weekend znowu zrobię.

--

Balat

haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

A ja Cię będę kusić... bo to moje ciasto to jest na oliwie (lub oleju), bez tłuszczu "kalorycznego".... . I się od niego nie tyje.... . :-))

--

haniania

redaktor forum

balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

Tyje sie od nadmiaru jedzenia i kalorii, a mi się żoładek rozepchał, więc muszę go napchać czymś mniej kalorycznym, sałatką, czy czymś podobnym. Ale ciasto teżz upiekęe, nie musisz mnie kusić, łakomczuch jestem i już, poza tym lubę radość sprawiać bliskim, a na widok ciasta to zaraz im sie michy smieja.

--

Balat

haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Ja też łakomczuch jestem. Chociaż, nie koniecznie na słodkości. Ja z ciast to najbardziej lubię... rybkę wędzoną. :-)) A warzywa i owoce mają teraz priorytet.
To prawda, że tyje się od nadmiaru jedzenia. Pewnie już pisałam, że udało mi się zrzucić 20 kg w ciągu roku. I zastosowałam najlepszą metodę: "mż". A jeśli już coś jadłam, to niskokaloryczne.

--

haniania

redaktor forum

balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

No to gratuluję wytrwałosci i samozaparcia. U mnie to niestety pozostaje w strefie marzeń, a przydałoby sie. Może motywacji nie ma?

--

Balat

Zula
Portret użytkownika Zula
Nieobecna
Wpisy: 2158
Na forum od:29/06/2011
Woj.:mazowieckie
Punkty: 104

20 kg w ciągu roku? Moje gratulacje. Ja powinnam schudnąć 6 kg, ale jakoś nie mam samozaparcia.

--

Zula

haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Balat, najlepszą motywacją jest... nasze zdrowie. Kiedy zrzuciłam te 20 kg, przestał mnie kręgosłup boleć. Nareszcie mogę chodzić na dłuższe spacery. Stawy inaczej pracują. Ja jestem bardzo wysoka, więc te 20 kg się równomiernie rozłożyło... chociaż i tak widać, że trochę mnie mniej... . :-) Ale, z drugiej strony mam problem: 3/4 rzeczy mam nie do użytku. Poprostu... zjeżdżają ze mnie... . Jak to jest miło stanąć przed szafą i powiedzieć: ja nie mam co na siebie włożyć. :-)

--

haniania

redaktor forum

Zula
Portret użytkownika Zula
Nieobecna
Wpisy: 2158
Na forum od:29/06/2011
Woj.:mazowieckie
Punkty: 104

Ale za to możesz bez wyrzutów sumienia iść na zakupy :)

--

Zula

zuzanka
Portret użytkownika zuzanka
Nieobecna
Wpisy: 1363
Na forum od:01/05/2011
Woj.:śląskie
Punkty: 0

przestańcie z tymi ciastami,bo od samego czytania można utyć,a ja mam na obiad dzisiaj młodą kapustę ,ziemniaczki i mięcho/od wczoraj/

balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

Ale tu jest temat ciastowy, słodki sam z siebie. Obiady to gdzie indziej. Ja też się zabieram zaraz za mięcho.

--

Balat

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Popłynęłyście dziewczyny... w takim temacie o dietach :):):)
A ja Was pokuszę następnym przepisem, składniki podobne do poprzedniego ale inaczej robione. To mój sprawdzony przepis, który robię od wielu lat ze wszystkimi owocami: truskawkami, jabłkami, wiśniami, brzoskwiniami, malinami...
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
3/4 szkl. cukru
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 cukru waniliowego
owoce

Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierać dodając po 1 żółtku. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać dobrze z masą z margaryny. Osobno ubić pianę z białek z odrobiną soli, gdy piana jest sztywna wsypać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Białka przełożyć do masy i wymieszać. Połowę masy przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką), na to owoce, drugą część ciasta. Włożyć do letniego piekarnika i piec w temperaturze ok. 170st. 50-60 min.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Jak mam dodatkowe białka to po 40 minutach wysuwam ciasto z piekarnika, nakładam ubitą pianę (np. z trzech białek i 6 łyżek cukru) i piekę jeszcze ok. 15 minut.

--
 
iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Dzieci mnie dzisiaj męczyły o upieczenie ciasta i tak pomyślałam, że może tego gnieciulca :) zrobiłabym bo mówiłaś Szuzanko, że szybki. Czy mogę prosić o przepis... już mi wstyd bo ciągle o coś Cię proszę... ale obiecałaś a nie wpisałaś :)

--
 
haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Iula, nie szkodzi, ja z miłą chęcią... . :-)) Ale ja "gnieciulcem" nazywam ciasto takie szybkie, Ty robisz chyba podobne, i to nie zagniatane, a "kręcone" mikserem:
5 jaj,
2 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 kostki masła lub 1/3 szkl. oliwy/oleju,
1/2 buteleczki aromatu migdałowego,
3 garście rodzynek,
2 łyżeczki kakao rozpuszczone w połowie filiżanki wody lub mleka.

Po kolei miksujemy:
jajka z cukrem, kiedy już nie "chrzęści", wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone, przestudzone masło lub oliwę/olej, następnie kakao, potem aromat migdałowy. Kiedy mamy gładką masę, wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
I przelewamy do podłużnej blaszki (tzw. keksówki) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 190 st.C.
Chyba już podawałam ten przepis? Ciasto zawsze się udaje, zawsze jest pyszne i... już. :-)

--

haniania

redaktor forum

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Przepisy faktycznie wyglądają podobnie. Czy to przepis, który można robić z kakaem i rodzynkami albo z owocami? Mnie podoba się wersja z olejem bo szybciej. Dziękuję, spróbuję :)

--
 
iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

W piekarniku piecze się pierwsza tura bułek jagodzianek. Robię pierwszy raz z przepisu z internetu, z dodatkiem oleju... robiło się szybko i lekko, wyrosło ogromnie, mam nadzieję, że w smaku też będą tak dobre jak wyglądają :) A może macie jakiś sprawdzony przepis na drożdżowe bułki z jagodami? Będę bywać teraz często w lesie to spróbowałabym.

--
 
haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Iula, gdzieś znalazłam jakiś przepis na jagodzianki... . Odszukam i wkleję. A Ty, proszę, podaj ten swój... . Nad morzem jeszcze nie ma jagód. Dopiero agrest się pojawił... . I słoneczniki... . Jagody będą pewnie w sierpniu... .

--

haniania

redaktor forum

sylwia1
Nieobecna
Wpisy: 1394
Na forum od:14/03/2012
Woj.:małopolskie
Punkty: 0

Ależ mi zapachniały Twoje jagodzianki Iula :-)Szuzanko,a u mnie już po agreście-skończył w butelkach jako sok :-)

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Przepis na bułki drożdżowe z jagodami:
1kg maki
1/2 litra mleka
kostka drożdży(10dag)
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 niepełna szkl.oleju
szczypta soli
Zrobić rozczyn z drożdży, ¼ szkl. mleka ciepłego i 2 łyżek cukru. Wstawić na resztę mąki, wsypanej do miski, aż zacznie rosnąć i wylać. Dodać resztę letniego mleka, jajka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, szczyptę soli, olej i wyrabiać . Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a gdy wyrośnie wykrawać małe bułeczki, spłaszczyć włożyć w środek jagody, zlepić, położyć na deskę wysypaną mąką i zostawić kilka minut do podrośnięcia. Przełożyć bułki na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać odrobiną cukru kryształu. Piec w piekarniku w temperaturze 190 st. ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem.
Ja miałam za mało oleju, tylko pół szklanki, to dodałam dwie łyżki masła rozpuszczone w ciepłym mleku, też wyszły. A zapach w domu...
https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57637079053349...
https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57637086930455...

--
 
Ewa40
Portret użytkownika Ewa40
Nieobecna
Wpisy: 630
Na forum od:10/04/2012
Woj.:zachodniopomorskie
Punkty: 0

Zdolne dziewczyny jesteście ja mam 2 lewe ręce do wypieków
Ale z chęcią czytam Wasze przepisy i wyobrażam sobie te rarytasy które wypiekacie dla rodzinki

balat
Portret użytkownika balat
Nieobecna
Wpisy: 3167
Na forum od:04/01/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 428

Za to masz, Ewciu, ręce do kwiatów, czyli do wyższych celów.
Ja tam do kwiatkow smykałki nie mam, choc mój dziadek był nadwornym ogrodnikiem, ale za to ciasta wychodzą mi calkiem niezłe.
Te jagodzianki to chyba wypróbuje w weekend.

--

Balat

haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Iulciu, dzięki, przepis pozwoliłam sobie skopiować. No i czekam na jagody... u nas jeszcze nie ma... .

--

haniania

redaktor forum

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Zrobiłam drugi raz bułki drożdżowe i potwierdzam, że przepis rewelacyjnie łatwy a ciasto rośnie ogromne i pulchne. Jagód starczyło mi na połowę ciasta to z drugiej zrobiłam taką roladę z dżemem truskawkowym i pocięłam w ślimaczki. Wszystko z tego ciasta robi się łatwo i jest pyszne. Szuzanko, co tam będę żałować, dużo mam to proszę cały talerzyk z bułkami :) Akurat będzie na drugie śniadanie jutro :)
https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57681097833267...
https://picasaweb.google.com/110874832049601807692/Ciasta#57681119844446...

--
 
haniania
Portret użytkownika haniania
Nieobecna
Wpisy: 4519
Na forum od:26/05/2011
Woj.:pomorskie
Punkty: 421

Iula, dziękuję, pyszności... . :-))

--

haniania

redaktor forum

Gosia72
Portret użytkownika Gosia72
Nieobecna
Wpisy: 214
Na forum od:01/07/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 0

Ostatnio zrobiłam nowe ciasto - słodziutkie, ale ja lubie takie :) Jak lubicie toffi to polecam :)
Snikers
1. 2,5 szklanki mąki
2. 1 kostka margaryny
3. 6 żółtek
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 +2+3+4 zagnieść ciasto i podzielić na 2 części
Ubić sztywną pianę z 6 białek, następnie dodać niepełną szklankę cukru i nadal ubijać na koniec dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
1 część ciasta wyłożyć na blachę i podpiec 15-20 min, na podpieczone ciasto wyłożyć ½ piany. 2 część ciasta zrobić tak samo.
Masa:
1 i ½ kostki masła utrzeć i dodać puszkę krówki (toffi)
Orzechy:
20 dag zmielonych orzechów włoskich
Migdały:
15 dag migdałów
Na 1 placek wyłożyć 1/2masy (w której są wymieszane zmielone orzechy) przykryć 2 plackiem (na który wykłada się resztę „czystej” masy) na „czystą” masę sypie się migdały.

--

Byle do przodu...

Gosia72
Portret użytkownika Gosia72
Nieobecna
Wpisy: 214
Na forum od:01/07/2012
Woj.:śląskie
Punkty: 0

A jeśli macie jakiś fajny przepis na muffinki (bo owoców teraz dużo) to proszę podajcie :)

--

Byle do przodu...

iulka
Portret użytkownika iulka
Nieobecna
Wpisy: 2849
Na forum od:13/04/2012
Woj.:łódzkie
Punkty: 243

Uwielbiam masę toffi, skorzystam z przepisu :)
Niestety nie mam sprawdzonego przepisu na mufinki.

--
 
margaretka
Portret użytkownika margaretka
Nieobecna
Wpisy: 1653
Na forum od:20/11/2011
Woj.:kujawsko-pomorskie
Punkty: 95

Placek z jabłkami i bezą
3 szkl.mąki pszennej
6 łyżeczek cukru kryształu
6 łyżek cukru pudru
25 dkg margaryny lub masła roślinnego
2 łyżki śmietany
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilogram jabłek
cukier waniliowy,cynamon,sól
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z tłuszczem,dodać cukier kryształ,żółtka,śmietanę i zagnieść kruche ciasto.Gotowe włożyć na 2-3 godzimy do lodówki.Obrać jabłka,zetrzeć na tarce jarzynowej i podsmażyć w rondlu dodając łyżeczkę cynamonu,cukier waniliowy i ewentualnie tyle cukru,aby jabłka nie były bardzo kwaśne.Blaszkę wysmarować tłuszczem i spód wyłożyć połową ciasta.Wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka,na nie zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto,zostawiając mały kawałek. Ubić pianę ze szczyptą soli,dosypać cukier puder,jeszcze trochę ubijać,wyłożyć na ciasto,a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec 50 min.
Bardzo lubię to ciasto ze względu na ten cynamonowy smak jabłek.Polecam!!!

--

,,Narzekałem, że nie mam butów,
dopóki nie zobaczyłem człowieka, który nie miał stóp."

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.

Logowanie

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do newslettera

Nie masz jeszcze konta??

Zarejestruj się by móc korzystać ze wszystkich możliwości serwisu. Zajmie Ci to mniej niż minutę!

Zarejestruj

Najaktywniejsze na forum

Portret użytkownika balat
balat
Portret użytkownika haniania
haniania
Portret użytkownika lady.jo
lady.jo
Portret użytkownika Kika
Kika
Portret użytkownika iulka
iulka
Portret użytkownika Tenia1
Tenia1
Portret użytkownika Zula
Zula